Waarom je huis ventileren

Je woning goed ventileren was altijd al belangrijk voor je eigen gezondheid en woongenot. Ventileren kost altijd geld maar als je hier slim mee omgaat levert het ook veel op. Door alle energiebesparende maatregelen wordt het nog belangrijker om hier meer dan normaal aandacht aan te besteden.

Vier soorten ventilatiesystemen

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er? Veel minder dan het soms lijkt. Het lijkt of er wel heel veel soorten systemen zijn als je een beetje op de websites van leveranciers gaat rondsnuffelen. Ze zijn allemaal terug te brengen naar deze vier soorten van ventilatiesystemen. De een werkt nog met wat extra elektronica en de ander met iets meer sensoren maar uiteindelijk kom je altijd wel terug op deze basissystemen. Het ene systeem zorgt voor minder warmteverlies en een ander systeem helpt je ook nog zo veel mogelijk om de luchtkwaliteit goed te houden.

Natuurlijke ventilatie

Gewoon je raam open zetten en lekkere frisse buitenlucht je woning in laten stromen geeft je het gevoel 100% frisse buitenlucht in te ademen. Dat gebeurt veel in de zomer maar als het winter is dan gebeurt dat toch wel iets minder. Dat is nu net de periode dat je veel binnen zit en er veel vocht en vervuilde lucht door bijvoorbeeld ademen, douchen en koken ontstaat. Dat is dan ook wel gelijk een nadeel van alleen natuurlijk ventileren. De vuile lucht in de woning verdwijnt het snelt als het binnen warm is en buiten koud. Je weet ook niet goed of je te weinig of te veel hebt ventileert. Het kost best veel energie.

Enkel toevoer met ventilatoren

Een rooster in het raam is lang niet altijd mogelijk en daarom komen er steeds meer oplossingen om met behulp van een ventilator in de ruimte op een gecontroleerde manier de lucht in ruimte in te brengen. Vaak hebben deze ventilatoren een sensor die de kwaliteit van de lucht meet en daarmee de hoeveelheid lucht die moet worden ingeblazen aanpast. Je hoeft dus niet zelf na te denken wat nodig is en dat is wel zo fijn. Het is alleen een oplossing voor bijvoorbeeld slaapkamers en woonkamers. De lucht uit de toilet, badkamer en keuken wil je toch wel zo snel mogelijk naar buiten hebben en dat lukt dus niet met deze oplossing. Maar je hebt al wel meer controle over de luchttoevoer en het voorkomt dat je te veel lucht gaat inblazen. In de winter kan het nog steeds koude buitenlucht zijn die je met de verwarming nog weer moet verwarmen, maar het is minder dan als je een raam openzet.

Afzuiging met ventilatoren

De eerste twee oplossingen is echt alleen voor het naar binnen brengen van schone buitenlucht. Maar hoe ga je vervuilde lucht nu afvoeren?. Het beste is om dit met een ventilator te doen die gelijktijdig de toiletruimte, badkamer en keuken de vervuilde lucht kan afvoeren. Als je dat gaat combineren met roosters in de ramen kun je de woning goed ventileren. Je blijft dan nog wel zitten met het punt dat je naast vervuilde lucht ook warmte laat verdwijnen. Is dat heel erg? Nee, dat niet. Dat komt omdat je ook vocht lucht uit de woning laat verdwijnt. Nu kost vochtige lucht veel meer energie om op te warmen en dat voorkom je nu met dit systeem.

Afzuigen en lucht toevoeren waarbij warme wordt teruggewonnen

Wil je echt niet dat dat er veel warmte verloren gaat met ventileren dan kun je het beste kiezen voor een systeem die lucht met behulp van ventilatoren gaat toevoeren en de vervuilde lucht gaat afvoeren. De lucht die wordt afgevoerd komt in een unit langs een warmtewisselaar. Die haalt alleen de warmte uit de vervuilde lucht. De unit zorgt er ook voor dat met een ventilator lucht wordt toegevoerd in de woning. Die lucht gaat ook eerst langs dezelfde wisselaar. De koude buitenlucht wordt verwarmd. Dus de kostbare lucht die je in de woning hebt opgewarmd komt dus weer terug met schone buitenlucht. Zo gaat er nog geen 5% aan warmte verloren. Ook hoeft je niet meer na te denken of er wel voldoende lucht wordt toegevoerd in je woning. Dat gaat automatisch met de hoeveelheid lucht die wordt afgevoerd.

Weet je of je een goed werkende installatie hebt?

Je komt er snel achter door het online adviesplan. Vul het rustig in en binnen een paar tellen bent je er achter.  Heel veel succes en we helpen je graag verder met het inademen van schone lucht.