Ventilatietechniek

Bij ventilatietechniek gaat het om het fris en gezond houden van de lucht in woningen en gebouwen. Een goed werkend ventilatiesysteem is dan van groot belang. Bij een goed werkend ventilatiesysteem wordt de lucht voortdurend ververst wordt. Verontreinigde lucht wordt afgevoerd waardoor slaapkamers, woonkamers of werkruimtes in gebouwen gezond blijft voor u als bewoner of voor uw medewerkers of klanten op kantoor of bedrijfsruimte.

Waarom is ventileren belangrijk?

Als we het zouden samenvatten dan zijn er diverse belangrijke redenen op te sommen:

  • Toevoer van zuurstof
  • Toevoer van schone lucht
  • Afvoeren van verontreinigde lucht
  • Afvoeren van vocht
  • Afvoeren van geuren
  • Afvoeren van schimmels

Bij een goed werkende ventilatie is luchten niet nodig.

Binnenklimaat en ventilatie

Meer dan ooit staat binnenklimaat en ventilatie op de agenda. Dagelijks krijgen wij vragen van woningcorporaties en huiseigenaren hoe goed de woning of gebouw geventileerd wordt en wat voor type ventilatie het meest geschikt is. Om een beeld te krijgen van alle type ventilatie hebben we een artikel geschreven voor meer informatie, maar ook een heuze ventilatietool ontwikkeld.

Door vervuilde of verontreinigde lucht te vervangen door zuivere lucht, voorkomt u gezondheidsklachten als hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Ook krijgt koolstofdioxide geen kans meer. Veel woningen en gebouwen zijn voorzien van mechanische ventilatie of een WTW-unit.

Ventilators, filters en onderdelen zijn onderhoudsgevoelig, maar gelukkig zijn er partijen zoals Airhome die frequent en het onderhoud kan inplannen. Betaalbaar en zonder te veel gedoe, maar met significant beter klimaat dan u ooit gewend was. Met een goed geïsoleerde woning bespaart u overigens ook geld en energiekosten.

Ventilatietechniek: Beheer en onderhoud ventilatiesysteem

We beheren en onderhouden voor particuliere woningeigenaren en woningbouwcorporaties gebouw gebonden ventilatie installaties die bijdragen aan een comfortabele, duurzame, veilige en vooral een gezonde omgeving. Als specialist op het gebied van ventilatietechniek met een locatie in Ter Apel en in Deventer zorgen we ervoor dat het ventilatiesysteem in uw woning of gebouw optimaal functioneert.

We meten en analyseren de prestaties van het ventilatiesysteem en waar we kunnen verbeteren we deze. Hierin hebben we een aantal ventilatietechniek diensten ontwikkeld die onderdeel zijn van het verbeteren van het binnenklimaat en ventilatie:

  • Ventilatie-tool (gratis scan)
  • Het controleren van de luchtkwaliteit in woningen en gebouwen;
  • Ontwerp en realisatie van ventilatiesystemen;
  • Beheren en onderhouden van de luchtbehandelingsinstallaties;
  • Verbeteren van de instellingen van ventilatiesystemen;
  • Advies over filtergebruik;
  • Analyse en prestatie-monitoring om een goede werking te borgen.

Ventilatie en Corona

Gezondheid van het binnenklimaat kreeg de laatste jaren al veel meer aandacht, maar er wordt in deze nieuwe tijden juist veel meer over gesproken. Er is vooral veel onduidelijkheid. Onvoldoende luchtverversing kan namelijk bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus, maar hoe zit het precies?. De vele studies tonen aan dat het virusdeeltjes in de lucht verminderd, maar onduidelijk is of het daadwerkelijk tot aantoonbaar minder COVID-19 patiënten leidt. (Bron RIVM.NL)

Veel ruimten werden al voordat het coronavirus bekend was erg slecht geventileerd. Dat slecht ventileren een aanslag is op je gezondheid moest goed worden uitgelegd. Mede omdat het heel vaak een financiële beslissing was, waarbij de onderkant van de bouwbesluiteisen werden gevolgd. We vergeten dat een norm het minimale is wat je moet presteren. Dat je daarbij rustig een keuze kan maken in een kwalitatief beter systeem, vraagt meer specialistische kennis. Zit je al tegen de onderkant van de wettelijke norm en neem je daarbij ook slecht onderhoud in de loop der jaren mee, dan heeft de ventilatietechniek in de woning een negatief effect op je gezondheid.

Het is in ieder geval altijd gezonder elke ruimte goed te ventileren. Dat was dus ook het geval toen het coronavirus nog niet bestond. Om zekerheid te bieden dat de luchtkwaliteit in binnenruimtes goed is meten we  altijd op locatie de kwaliteit van uw ventilatiesysteem in combinatie met onderhouden of plaatsing.

Het RIVM en de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) hebben een aantal aanbevelingen opgesteld op het gebied van ventilatie om de eventuele verspreiding van COVID-19 via ventilatiesystemen te minimaliseren. Alle informatie dat wordt vrijgegeven vanuit de wetenschap of toegepast uit eigen inzichten om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ventilatie in huis of kantoor betekent dat er in een ruimte altijd verse lucht wordt binnengelaten. Vocht, stof en ongewenste geuren worden afgevoerd. Ventileren is belangrijk omdat het een positief effect heeft op uw energie en uw gezondheid. Ook is uw huis of kantoor comfortabeler, frisser en energiezuiniger als u ventileert. Goed ventileren is noodzakelijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van binnenlucht met verse buitenlucht. Ook luchten, dus de ramen of deuren open zetten is een vorm van ventilatie. Voor de mensen die houden van cijfers: Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.

Luchten doet u door één of twee keer per dag de ramen wijd open te zetten. Zet ramen en deuren aan beide kanten van uw huis een kwartiertje tegen elkaar open (minimaal op een kier van 10 cm). Luchten kunt u het beste doen tijdens het koken, douchen, stofzuigen, klussen of na het slapen. Onze moderne woningen zijn eigenlijk te goed geïsoleerd, we hebben alle kieren gedicht en het tocht nergens meer. Juist door die naden en kieren kwam in de oudere woningen de frisse lucht en werd er vanzelf geventileerd. De vervuilde lucht in onze huizen kan zorgen voor allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van bijvoorbeeld slijmvliezen. Door even te luchten voelt u zich energieker en gezonder.

Bij een goed werkende ventilatie is luchten niet nodig en bespaart energie.

Verse lucht komt het huis in via roosters, badkamer- en wc-raampjes, naden en kieren. In veel van deze huizen is de ventilatie echter onvoldoende. In kantoren is het vaak onmogelijk om ramen te openen en laat staan tegen elkaar open te zetten. Daarom wordt vaak gekozen voor een luchtventilatiesysteem.

Door alle aanpassingen in een woning en energiemaatregelen is het niet meer mogelijk om zonder een goed werkende installatie een goede luchtkwaliteit in de woning te houden. Het geldt dus voornamelijk voor slecht geïsoleerde woningen.

Om goed te ventileren in een woning of bedrijfspand is ventilatie nodig. Het klink logisch. Het aanvoeren van verse lucht en afvoeren van vervuilde lucht en vocht. In 70% van de woningen in Nederland gaat dat op een natuurlijke manier door een raam open te zetten, via naden, kieren, klepraampjes en roosters, vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen in de wc en badkamer je huis uit. Veel mensen maken naden en kieren dicht om tocht en warmteverlies tegen te gaan. Dat is op zich slim, maar dan moet je wel zorgen dat er genoeg verse lucht binnenkomt via roosters en klepraampjes of via een ventilatiesysteem. Anders wordt de lucht in huis snel ongezond.

Gaat u uw huis of bedrijfspand isoleren of verbouwen? Worden ramen en kozijnen vervangen? Bedenk vooraf hoe u de ventilatie kunt verbeteren bijvoorbeeld met winddrukgeregelde roosters in de kozijnen of een ventilatie-unit in de woonkamer.

Zorg ervoor dat ook gekeken is naar het aanwezige ventilatiesysteem en dat deze zijn werk kan doen volgens de norm. Er worden nog erg veel badkamers geplaatst en het mechanische afvoerpunt betegeld omdat men het rooster in de wand niet zo mooi staat.  Daar zijn tegenwoordig goede oplossingen voor.  Je zou minimaal je installatie opnieuw moeten laten inregelen. Als je gaat verbouwen is het vaak verstandig om de installatie iets aan te passen zodat deze beter zijn werk kan doen. Kijk waar je energietechnisch kan besparen. Hier kunnen we in adviseren.

Heeft u regelmatig hoofdpijn of slaapt u slecht? Heeft u regelmatig schimmel of in huis, of ruikt het vaak muf? Dat is een teken dat de ventilatie niet goed is. Klachten die kunnen wijzen op slechte ventilatie zijn: hoofdpijn, dufheid, droge, zere of juist tranende ogen, benauwdheid en veel niezen. Daarnaast kunnen er ook chronische klachten ontwikkeld worden zoals een infectie aan de luchtwegen, ontwikkeling van astma of andere longaandoeningen. Niet om u bang te maken, maar om u te informeren. Ventileren is belangrijker dan veel mensen denken.

In elk huis is vocht aanwezig. Een gemiddeld huishouden produceert tussen de 10 en 15 liter water per dag. Dit vocht komt in het huis door koken, douchen, wassen en een bad nemen, maar ook door transpireren en uitademen. Uw hond, kat en ook planten produceren vocht. Dit vocht is eigenlijk vervuilde lucht. U kunt zich wel voorstellen dat het niet gezond is om hier dag en nacht in te zitten en de lucht niet te verversen. Vochtproblemen hangen vaak samen met een lage temperatuur in de ruimte. Hoe kouder de lucht, hoe kouder de muren, plafonds en ramen in uw woning of bedrijfspand. En op die koude oppervlakken slaat het vocht uit de lucht neer in de vorm van condens. Dat zorgt voor beslagen ramen en schimmelplekken. Als u uw kamers verwarmt tot minstens 15 graden blijven uw muren en plafonds op temperatuur en neemt de kans op schimmel af. Dit minimum geldt ook als u een ruimte aan het ventileren bent. Soms moet u dus extra verwarmen, terwijl u tegelijkertijd een rooster of raam open heeft staan. Dat lijkt minder energiezuinig, maar droge lucht is sneller warm dan vochtige lucht. Dus wie goed ventileert hoeft uiteindelijk minder te stoken.

Een wtw-installatie (warmeterugwin installatie) heeft een elektrische motor welke voortdurend lucht van buiten naar binnen afvoert. In de wtw-unit wordt deze koele buitenlucht door middel van een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al in uw woning aanwezig is. Op deze manier ontstaat een luchtstroom in huis die voortdurend ververst wordt. Een balansventilatiesysteem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht van buiten op te warmen. Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw-unit) nodig. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten. Met warmteterugwinning kan een hoop energie bespaard worden. In een duurzame energiezuinige woning is een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning een must. Zie ook WTW-unit vervangen.

Een ventilatie-unit is het centrale punt van elk mechanisch ventilatiesysteem. Het is dus ook belangrijk dat deze optimaal werkt. Met de unit wordt de aanvoer en afvoer van lucht in huis verzorgd. Alle mechanische ventilatiesystemen hebben een ventilatie-unit als centraal onderdeel. Wel is het zo dat afhankelijk van het soort ventilatiesysteem dat gebruikt wordt ook een ander type unit nodig is. Dit komt door de verschillen in werking tussen de systemen die bestaat. Door te kiezen voor een centrale ventilatie-unit is geld te besparen, ten opzichte van de keuze voor aparte ventilatoren in de verschillende ruimtes. Bovendien is op deze manier het energieverbruik terug te dringen en is minder materiaal nodig. Bovendien is er ook nog een voordeel waar het gaat om het beperken van de geluidsoverlast omdat er maar 1 unit is. Het is een technisch verhaal en wilt u meer informatie dan adviseren wij u om vrijblijvend contact op te nemen met Airhome.

Ventilatiesystemen zijn tegenwoordig verplicht in aanleg bij nieuwbouwprojecten. Ook grondige renovaties van bestaande bouw vragen om aanleg van ventilatie. De reden hiervoor is natuurlijk simpel. Goede ventilatie voorkomt problemen met vocht en schimmel waardoor gezondheidsklachten optreden. Wanneer u alles wilt weten over ventilatiesystemen, de werking en de prijzen kunt u ook de ventilatietool raadplegen.