Loading...
Ventilatietechniek 2021-07-06T09:21:22+00:00

Ventilatietechniek

Bij ventilatietechniek gaat het om het fris en gezond houden van de lucht in woningen en gebouwen. Een goed werkend ventilatiesysteem is dan van groot belang. Bij een goed werkend ventilatiesysteem wordt de lucht voortdurend ververst wordt. Verontreinigde lucht wordt afgevoerd waardoor slaapkamers, woonkamers of werkruimtes in gebouwen gezond blijft voor u als bewoner of voor uw medewerkers of klanten op kantoor of bedrijfsruimte.

Waarom is ventileren belangrijk?

Als we het zouden samenvatten dan zijn er vier belangrijke redenen op te sommen:

 • Toevoer van zuurstof
 • Het afvoeren van verontreinigde lucht
 • Het afvoeren van vocht
 • Het afvoeren van warmte

Binnenklimaat en ventilatie

Meer dan ooit staat binnenklimaat en ventilatie op de agenda. Dagelijks krijgen wij vragen van woningcorporaties en huiseigenaren hoe goed de woning of gebouw geventileerd wordt en wat voor type ventilatie het meest geschikt is. Om een beeld te krijgen van alle type ventilatie hebben we een artikel geschreven voor meer informatie, maar ook een heuze ventilatietool ontwikkeld.

Door vervuilde of verontreinigde lucht te vervangen door zuivere lucht, voorkomt u gezondheidsklachten als hoofdpijn en ademhalingsproblemen. Ook krijgt koolmonoxide geen kans meer. Veel woningen en gebouwen zijn voorzien van mechanische ventilatie of een WTW-unit.

Ventilators, filters en onderdelen zijn onderhoudsgevoelig, maar gelukkig zijn er partijen zoals Airhome die frequent en het onderhoud kan inplannen. Betaalbaar en zonder te veel gedoe, maar met significant beter klimaat dan u ooit gewend was. Met een goed geïsoleerde woning bespaart u overigens ook geld en energiekosten.

Ventilatie en Corona

Gezondheid van het binnenklimaat kreeg de laatste jaren al veel meer aandacht, maar er wordt in deze nieuwe tijden juist veel meer over gesproken. Er is vooral veel onduidelijkheid. Onvoldoende luchtverversing kan namelijk bijdragen aan het verspreiden van het coronavirus, maar hoe zit het precies?. De vele studies tonen aan dat het virusdeeltjes in de lucht verminderd, maar onduidelijk is of het daadwerkelijk tot aantoonbaar minder COVID-19 patiënten leidt. (Bron RIVM.NL)

Veel ruimten werden al voordat het coronavirus bekend was erg slecht geventileerd. Dat slecht ventileren een aanslag is op je gezondheid moest goed worden uitgelegd. Mede omdat het heel vaak een financiële beslissing was, waarbij de onderkant van de bouwbesluiteisen werden gevolgd. We vergeten dat een norm het minimale is wat je moet presteren. Dat je daarbij rustig een keuze kan maken in een kwalitatief beter systeem, vraagt meer specialistische kennis. Zit je al tegen de onderkant van de wettelijke norm en neem je daarbij ook slecht onderhoud in de loop der jaren mee, dan heeft de ventilatietechniek in de woning een negatief effect op je gezondheid.

Het is in ieder geval altijd gezonder elke ruimte goed te ventileren. Dat was dus ook het geval toen het coronavirus nog niet bestond. Om zekerheid te bieden dat de luchtkwaliteit in binnenruimtes goed is meten we  altijd op locatie de kwaliteit van uw ventilatiesysteem in combinatie met onderhouden of plaatsing.

Het RIVM en de REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) hebben een aantal aanbevelingen opgesteld op het gebied van ventilatie om de eventuele verspreiding van COVID-19 via ventilatiesystemen te minimaliseren. Alle informatie dat wordt vrijgegeven vanuit de wetenschap of toegepast uit eigen inzichten om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ventilatietechniek: Beheer en onderhoud ventilatiesysteem

We beheren en onderhouden voor particuliere woningeigenaren en woningbouwcorporaties gebouw gebonden ventilatie installaties die bijdragen aan een comfortabele, duurzame, veilige en vooral een gezonde omgeving. Als specialist op het gebied van ventilatietechniek met een locatie in Ter Apel en in Deventer zorgen we ervoor dat het ventilatiesysteem in uw woning of gebouw optimaal functioneert.

We meten en analyseren de prestaties van het ventilatiesysteem en waar we kunnen verbeteren we deze. Hierin hebben we een aantal ventilatietechniek diensten ontwikkeld die onderdeel zijn van het verbeteren van het binnenklimaat en ventilatie:

 • Ventilatie-tool (gratis scan)
 • Het controleren van de luchtkwaliteit in woningen en gebouwen;
 • Ontwerp en realisatie van ventilatiesystemen;
 • Beheren en onderhouden van de luchtbehandelingsinstallaties;
 • Verbeteren van de instellingen van ventilatiesystemen;
 • Advies over filtergebruik;
 • Analyse en prestatie-monitoring om een goede werking te borgen.
Naar onze diensten