We hebben een ventilatieproject afgerond in Utrecht bij Park Welgelegen. De twee gebouwen met vier vleugels zijn verduurzaamd. De vernieuwing bestond uit een nieuw dak, nieuwe leidingen, zonnepanelen op het dak, nieuwe kozijnen en ramen en het ventilatiesysteem vervangen. Park Welgelegen heeft gekeken hoe het project betaalbaar gehouden kon worden. Dit kon via het Warmtefonds, een landelijke subsidieregeling voor VVE’s. In de voorwaarden van het Warmtefonds werd ook de mogelijkheid geboden voor een CO2 gestuurd ventilatiesysteem.

Itho Daalderop CAS Optima-systeem in combinatie met twee CO2-sensoren

Het systeem is volledig verzorgd door Airhome. Het gaat om een Itho Daalderop CAS Optima-systeem in combinatie met twee CO2-sensoren. Een CO2 sensor in de hoofdslaapkamer en een CO2-sensor in de woonkamer. Dat wordt draadloos bedient met de klep die in de keuken is geplaatst. Het is een prettig en mooi systeem om te monteren. Het oog mooi en voldoet aan de verwachting van de bewoners. Vooral dat is belangrijk voor Airhome.

Ervaringen met Airhome en nieuwe systeem

De heer Schipperhein bewoner en voorzitter van Raad van Eigenaren legt het verloop van het project uit. “De samenwerking met Airhome is fantastisch verlopen. Ze hebben vanaf het begin af aan goed meegedacht. Ze kwamen ook met het voorstel dat beter bij onze wensen zou passen. Ze kwamen met een 3D model dat we aan de bewoners hebben voorgelegd. Zij wilden zeker geen grote box in de keuken hebben en het model heeft de 106 eigenaren overtuigd dat we met dit systeem aanbevolen door Airhome aan de gang moesten. Ik heb het inmiddels in mijn eigen huis hangen. In het begin ben je natuurlijk nieuwsgierig hoe het werkt en of het werkt. Ik merk dat ik geen kooklucht meer ruik en heb geen vocht meer in de badkamer. Het werkt veel beter dan het oude systeem”.

“Ik ben heel tevreden met het ventilatiesysteem. Ik vind het er mooi uitzien. Strak en niet groot en handig te bedienen. Het is een veel beter systeem dan ik had”, aldus bewoonster Mevrouw de Beer.

Park Welgelegen in Utrecht is een bijzonder wooncomplex voor 50-plussers dat in de jaren 90 is opgezet naar het Canadese model waarbij solidariteit is tussen huurders en eigenaren.